Най-подходящите температури, на които е добре да спят възрастните, са между

...
Най-подходящите температури, на които е добре да спят възрастните, са между
Коментари Харесай

Има ли проблеми със съня? Вижте опрималната температура за спане

Най-подходящите температури, на които е добре да спят възрастните, са между 20 и 25 градуса по Целзий. Спането на тези температури разрешава най-спокойния и отмарящ сън. Научното проучване, което открива подобаващата стайна температура за най-хубав сън при възрастни, е оповестено в сп. " Science of the Total Environment ". Група учени от института за проучване на стареенето „ Хинда и Артър Маркъс “ към Харварвдското здравно учебно заведение са осъществили изследването, като основен създател е доктор Амир Баниасади от института.
Прочетете още
Откритията сочат че, когато стайната температура е над 25 градуса, качеството на съня, както и успеваемостта на съня спадат с 5-10%. Ефективността на съня е термин, който се отнася за прекараното време нощем в сънуване.

Чрез потреблението на устройства, проследяващи съня, както и датчици, които наблюдават околната среда, откривателите следят продължителността на съня, успеваемостта и безпокойството за нескончаем интервал от време – събрани са данни за над 11 хиляди нощи сън при 50 доброволци, написа Puls.bg.

Възрастните хора постоянно имат проблеми със съня – тревогата и честите събуждания през нощта са аргументи за фалшив и нарушен сънен цикъл. Тези фактори могат доста да увредят ежедневието им, като афектират доста на когнитивни функционалности, въодушевление, продуктивност или да усложнят някои към този момент налични болести като диабет или сърдечно-съдови.

Подобряването на съня при възрастни е въпрос, който учени от университета Йейл изследват. Те имат няколко съвета за пълностоен сън при възрастните. Съветват поддържането на рутина, при която се ляга и става едновременно всеки ден, с цел да може организмът да настрои циркадния си темп. Препоръчва се избягването на дремките денем, както и упражняването на лека физическа и обществена интензивност даже и при отмалялост. По този метод организмът е добре изтощен, когато стане време за сън вечерта. Препоръчва се и избягването на постоянно използвани стимуланти и депресанти като алкохол, кофеин и никотин – с напредването на възрастта организмът изпитва усложнения при справяне с резултатите от тях и зловредните резултати от тях стартират да се усещат повече от приятните.

Друга добра тактика за подобряването на качеството на съня е поддържането на оптимална стайна температура. Макар и за всеки тази температура да е друга, учените заключават, че връзката сред стайната температура и съня е неоспорима.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР